Sunday, 17 February 2013

Masa Depan Yang Kelam?

Well, not for me at least..ni berkisar fasal kengkawan colleague cikki mak yang bekerja kat Customer Service ittew.. ya lah, bila dah selalu bertemu, berhuha, berketawa, bekerja sesama (walaupon kadang kadang tak sependapat..tunjukkan kompeni mana dalam duni ni semua orang kerja kat situ sependapat???), tup tup timbul berita tak baek untuk kengkawan kolig mak inniew nyah. Tetiba tak semena mena, our HR manager yang dok kat cawangan 4 jam dari kompeni weols inniew diberitakan akan hadhir ke kompeni weols. Ni sah sah whatever it is going to be, not in any way good news. Motiff tetiba kena mai drive jejauh bagai???

Sebenarnya dah berminggu minggu dah weols kat tempat kerja ni asyik dapat emel rasmi dari HQ weols yang manager ni dah berundur (READ: disingkirkan), manager tu berundur...dan macam macam lagi... tu yang kadang kadang takot nak bukak emel bila tiap pagi kat opis sebab sah sah berita buruk sahajork yang dihidangkan! (Dahlah sorang menager kat USA tu haprak kepala biol banyak songel control freak, tu diah!!! Hat biol ni tak pulak kena singkir?? Motiff???).

Anyway bila HR manager tu dah datang tempat kerja weols, dia mulakan operasi "bermesyuarat" dengan Customer Service girls..lama jugak..last last semua kat dalam kompeni mak ni dipanggil masuk bilik mesyuarat. Semua? Hehhh it's only 9 of us that day! Yang 2 lagi dok tengah berholiday sakan! Termasuk Cikki Verangan Diva yang bau mulot selalu bau arak! *ops!

Akhirnya weols diberitahu yang tiga daripada 5 cikki di Customer Service Dept mak akan dihentikan perkhidmatan mereka byu end of March. Masa tu memang cikki cikki ni semua mata dah merah dah..menangis bagai. Mata mak pon dah hampir nak mengalir air mata dah nyah; ye lah, diorang ni macam ahli kuarga mak jugak walaupon sesetngah tu mulot lahar tak hengat! Mak jumpa dan borak ngan diorang tipa tiap hari lebih dari mak borak dengan kawum famili mak sendiri. Tup tup diorang dah kena make redundant?? Rupa rupanya Customer Service dah nak kena centralise di negara Jerman uols..yang tinggal nanti kat kompeni mak di sini ialah managers Customer Service..nanti tak lama lagi diorang pon akan di arah supaya berundur juga.

Mak pon tengah kalut jugak ni, bila dah benda benda macam ni berlaku, apakah nanti masa depan kompeni mak di sini? Rasanya tak lama lagi satu factory tu akan ditutup gamaknya, who knows..this is only our speculation. Sikit demi sedikit kami disingkirkan. 

Ni semuanya sebab fat cats manager manager kat US nun salah buat percaturan bisnes lah ni.. nak nak tahun lepas punyer percaturan...semua tak menjadi..yang habisnya?? Duit kompeni lah yang habis diperabih dok buat training merata dunia, sistem komputer yang ntah apa apa...last sekali CEO kopmpeni mak pulak kena tendang..hah tendanglah sangat sah sah dia dapat juta juta pay-out!!! Bastard!

So, tengoklah cemana kan?? mak dosi cakap kat Avang, kalau mak kena make redundant, mak akan pack up dan pulang ke Malaysia. Ye lah, buat apa lagi tinggal di sini?? Laki takdak, kerja takdak..what more to do?? Nak cari kerja lain pun bukan senang nyah oiii!!!

Anyway, mujurlah hari Jumaat ada sorang anak ikan nak sangat jumpa mak...malu pulak mak nak letak gambar dia sebab memang muda nyah... pulak tu dia asyik dok suruh mak tenun dia lagi **pitam!!! And adakah mak menenunnya tempohari?? Tunggu naaa... **pengsan lagi dan lagi!

- hasil nukilan jejari lentiques Mak Leemah

5 comments:

  1. pikir yg baik2 jer lah..semoga tak tutup company di situ.....

    ReplyDelete
  2. Mudah mudahan kan uols??? I'll think positive but at the same time, preparing for the worse gitu. Thx uols x

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..dalam bersangka baik tetap harus bersedia hadapi kemungkinan ;)

      Delete
  3. Hi ahkak..
    Lama gilos iols tak nyinggah kat rumah uols, tup2 kuar citer nak balik melaya?? Oh no...
    I pray for the best for you babes..
    Take care!!
    P/S: sebelum tu silalah enjoykan dirimu berholiday bagai okeh??
    *big hugs*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi uols..well, not quite TAPI kalau ditakdirkan memang kena make redundant, I will defo balik Malaya. Tengoklah cemana..ye lah cuaca ekonomi agak merdum la ni walaupon kerja busy as usual...tu yang mak tak faham... bukannya makin berkurang kerja tapi makin banyak!! Tapi syukur at least masih ada kerja noh??? And yes, while I can, I'll travel as my heart content! Thanks uols!! x

      Delete